***       Водещите вечерни новини       на

...
   ***       Водещите вечерни новини       на
Коментари Харесай

Водещите новини! Разпети петък е – най-тъжният ден за християните. АЕЦ „Козлодуй“ започва прехода от руско към американско ядрено гориво на Великден

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 3 май   

 

Православният свят отбелязва Разпети петък. Най-тъжният ден от годината в църковния календар, защото Божият наследник Иисус Христос е разпънат на кръста.

В храмовете в цялата страна тази заран се отслужват по този начин наречените Царски часове. Песнопенията се отдадени на страданията на Христос.

Специалното за този ден свещенодействие се отслужва вечерта, когато християните обикалят храмовете. Днес постът е най-строг. Не би трябвало да се яде и пие вода.

***

Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй " следва бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с нуклеарно гориво на 5 май, оповестиха от централата.

В осъществяване на програмата на АЕЦ „ Козлодуй " за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети вид RWFA, създадени от американската компания „ Уестингхаус " (Westinghouse), след получено позволение от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР).

***

„ Много неща не знаеше и искаше да разбере дали в действителност ние не сме били известени за проблема ", сподели още проф. Литвиненко в отговор на въпрос каква е повода за днешната среща.

По думите на медика, като се изключи че Общественият съвет не се е срещал с министър Кондева, двамата с премиера са разискали предходни планове на същия вложител – „ Търговска лига – Национален аптечен център " за изграждане на болница в София.

„ Казах на премиера, че бяхме шокирани, сюрпризирани, както и че никой не ни е питал за мнението ни ", добави той. „ Обърнах му внимание за настояването на вложителя, в което са посочени редица детски специалности за бъдещата частна болница, които няма по какъв начин да се вместят на 40 кревати, както оповестиха от Министерството на здравеопазването ", добави проф. Литвиненко. „ Очевидно е, че става нещо не както би трябвало ", уточни още той.

***

Като неприятен сигнал - по този начин от публичния съвет за създаване на Национална детска болница дефинираха взетото съгласно тях непрозрачно решение за частната болница, наречена в началото „ Мама и аз ".

В „ Денят стартира " Надежда Рангелова-Бояджиева - член на публичния съвет, изясни, че в началото в болничното заведение е било планувано да има 11 педиатрични специалности за 40 детски кревати.

„ 11 педиатрични специалности при в началото 40 декларирани кревати - това значи по 3 кревати и малко на компетентност, което, в случай че не ме лъже паметта, е под законовата наложителна численост - 5 броя. Така че всичките тези неясноти, в това число и взимането на решението в последния миг без всякаква бистрота, без всякаква полемика, разискване с основни фактори в този развой докара до тази реакция. И да, имаме такива терзания и опасения, че може да бъде преструктурирана и по-късно ", сподели тя.

***

Неотдавна бяхме 111-и, а сега…

България се изкачва с 12 места в класацията на „ Репортери без граници ” (RSF). Страната ни към този момент е 59-а в света по независимост на словото от 180 страни, съпоставено със 71-вото ни място през предходната година, написа „ Нова телевизия ".

България усъвършенства позицията си и при страните от Европейския съюз, като се изкачва от 24-то на 23-то място.

Сред аргументите за повишение резултата на България, „ Репортери без граници “ показва предходния постоянен кабинет, „ посочил подготвеност да предприеме промени в региона на свободата на медиите “. Организацията отбелязва и реакцията на управляващите в случаите на полицейско принуждение над публицисти.

***

Наш първенец е първият българин със злато от двете най-престижни интернационалните олимпиади по химия в света. Виктор Лилов, който е на 17 години, завладя интернационалната Менделеева олимпиада в Китай и провокира възхищението на научните среди.

„ Подготвяхме се в олимпийската лаборатория във Факултета по химия и фармация, където наблягахме на пробни способи и подготовки за пробния кръг на Менделеевата олимпиада ”, изяснява Виктор.

***

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия (в източната част на страната), спря особено преустроен автомобил с три двойни етажа, прикрепени към дъното, в който български водач е превозвал незаконно петима сирийци, оповестиха австрийската информационна организация АПА и електронни медии, представени от Българска телеграфна агенция.

***

Заради продължаващите митинги в Тбилиси се предлага на българите, посещаващи Грузия, да заобикалят огромни събирания и демонстрации, да се осведомят за развиването на обстановката и да следват инструкциите на локалните управляващи.

Предупреждение се насочва и поради песенния конкурс Евровизия сред 4 и 12 май в Малмьо - Швеция.

Призивът към българите, пребиваващи в града, е да демонстрират изключително внимание и нерешителност при посещаване на залата, където ще бъде състезанието и при прилагане на публичния превоз и комерсиалните зони.

Напомня се, че обособени хора или групи, носещи знаци, флагове или облекла, свързани с Израел или юдаизма, съставляват евентуални цели на възможна офанзива, съобщи БНР.

***

„ Параноидният боязън “ на съветския президент Владимир Путин от опитите на Запада да „ ограничи силата на Москва “ докара до изразходването на почти 25% от държавния бюджет на страната за милитаризация. 

Това акцентира шефът на Националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс по време на чувания в Конгреса на Съединени американски щати, оповестява Voice of America, представен от „ Фокус ".

***

***

Русия може да превземе Литва, Латвия и Естония за седем дни поради бавната реакция на НАТО, предизвести заместник-ръководителят на Главното разследващо ръководство (ГРУ) към Министерството на защитата на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки в изявление за английското списание The Economist.

***

Три дни след гибелта на Алексей Навални брачната половинка му Юлия обществено разгласи, че ще поеме ръководството на Фонда за битка с корупцията. Тази организация с нестопанска цел беше учредена през 2011 година от Навални с упоритостта да разкрива и прави обществено притежание случаи на подкупи и злоупотреби измежду съветския хайлайф и да води по този метод битка против корупцията. Мнозина са уверени, че гибелта на Навални, който умря на 47 години в углавен лагер в Сибир, е разследване от дългогодишните репресии против него поради политическата му активност.

***

Глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата действителна опция за започване на установяването на обективен мир в Украйна, сподели през днешния ден в ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, представен от организация Укринформ, написа Българска телеграфна агенция.

„ Тези дни дружно с Швейцария завършихме изпращането на предложения за срещата на върха. Конкретните дати, на които ще се състои срещата ще бъдат 15 и 16 юни. Това ще бъде първата фаза и всъщност първата действителна опция за започване на установяването на обективен мир (в Украйна) ", уточни украинският президент.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР